Colagenul este produs in mod natural de organism, fiind principala proteină structurală din organism, dând rezistență și elasticitate oaselor, pielii, părului și unghiilor, cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor și chiar vaselor de sânge. De asemenea, formează țesut conjunctiv, „cleiul” care ne ține împreună. Exista mai multe tipuri de colagen in organism, fiecare avand propriul mecanism de actiune.
Îmbătrânirea afectează colagenul în două moduri: începând cu vârsta de aproximativ 35 de ani, producția de colagen încetinește în mod natural. Până la 40 de ani, colagenul este descompus mai rapid decât este produs, iar până la 60 de ani, peste jumătate din colagenul corpului este epuizat. Alți factori care afectează nivelul de colagen includ genetica, fumatul, poluarea, expunerea excesivă la soare și deficiențele nutriționale.
Scăderea producției de colagen cauzează apariția ridurilor și reducerea elasticității pielii. În plus, îmbătrânirea afectează arhitectura colagenului, ceea ce duce la o piele aspră și mai puțin plină.