Healios crește absorbția de glutamină cu un factor de peste 100 de ori comparativ cu glutamina singură. Formularea a fost testată la pacienți cu cancer într-un studiu pilot și trei studii mari randomizate, placebo, dublu-orb.

Glutamina orală pentru a preveni stomatita indusă de chimioterapie: un studiu pilot.

Skubitz K and Anderson P,  J Lab Clin Med, 1996; 127[2]:223-8.

  •  Studiul incipient a testat o suspensie orală de L-glutamină cu 2 părți zaharoză (dulce ORA), 1 parte agent de suspendare (ORA-plus) și 1 parte apă, obținând un complex de 500 mg / ml glutamină. Pacienților cu cancer (ne-randomizați) le-a fost administrat 4gm L-glutamină suspensie orală de două ori pe zi (2gm aminoacid / doză).
  • 14 pacienți cu stomatită indusă de chimioterapie (8 bărbați, 6 femei): 12 cu tratament cu doxorubicină, 1 cu tratament cu etoposid și 1 cu tratament cu ifosfamidă, etoposid și carboplatină. Pacienții au început administrarea de suspensie orala de glutamină in ziua 1 a chimioterapiei timp de 28 de zile sau timp de 4 zile după rezolvarea oricărei mucozite post-chimioterapice.
  • Gradul maxim de mucozită a scăzut la 12 din 14 pacienți cu suplimentarea cu glutamină; și numărul total de zile cu manifestari de mucozita a scăzut (cu ~ 7) la 13 pacienți. 13 pacienți au semnalat faptul ca mucozita a fost mai puțin severă folosind suspensia orala de glutamină.

Glutamina orală reduce durata și severitatea stomatitei după chimioterapie 

Anderson P, et al, Cancer, 1998; 83:1433-9

  • Studiu randomizat, placebo, dublu-orb, crossover, a testat același complex de glutamină ca și studiul pilot anterior, la pacienții cu sarcom care anterior au manifestat stomatită, timp de 4 cure de chimioterapie.
  • din 24 de pacienți, rezultate disponibile exista pentru 13 (10 copii, 3 adulți): 12 cu tratament cu doxorubicină, 1 cu tratament in doză mare de metotrexat. Pacienților li s-a administrat glutamina orala (au clatit gura și au înghițit) sau glicina (placebo) de două ori pe zi, începând cu ziua 1 a chimioterapiei și continuând cel puțin 14 zile după chimioterapie.
  • Suplimentarea cu glutamină în timpul chimioterapiei și după aceea a redus semnificativ atât durata (cu 4.5 zile mai puțin) cât și severitatea (gradul 2 sau peste 4 zile mai putin) a stomatitei, comparativ cu placebo.

Efectul glutaminei in doze reduse asupra stomatitei dureroase în timpul transplantului de măduvă osoasă

Anderson P, et al, Bone Marrow Transplantation, 1998; 22:339–344.        

  • Primul studiu clinic (randomizat, dublu orb, controlat cu placebo) a testat același complex de glutamină ca și studiul pilot anterior. Pacienți cu transplant de maduva osoasa, au utilizat 4gm L-glutamină suspensie orală 4x pe zi (1gm aminoacid / doză).
  • 193 de pacienți segmentati după tipul transplantului (autolog, donator soră/frate sau donator neinrudit) și randomizați in grupe A (glutamină) sau B (placebo / glicină), de la internare continuând până la 28 de zile de la perfuzie.
  • La pacienții cu transplant autolog, glutamina a redus în mod semnificativ durerile bucale prin auto-raportare și prin utilizarea de opiacee, dar nu a avut niciun efect în cazul transplantului cu donator sora/frate. Supravietuirea in ziua 28 a pacienților cu transplant autolog a fost îmbunătățită prin glutamină.