Informatii si Recomandari Cavitate bucala

Cavitatea bucala este calea majora de patrundere in organism a particulelor exogene, cel mai adesea nocive. O sanatate orala precara poate determina o deterioare a sanatatii si a starii de bine.
Prin urmare, mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor este importanta nu doar pentru aparente, cat si pentru protejarea intregului organism.

Saliva naturala contine un echilibru complex de componente esentiale, care protejeaza tesuturile sensibile ale dintilor si gingiilor. Orice reducere a fluxului de saliva poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de gura uscata sau, in termeni medicali, xerostomie. Gura uscata poate perturba echilibrul natural al cavitatii bucale si poate crea:

  • disconfort,
  • sanatate orala deficitara,
  • respiratie urat mirositoare
  • si poate chiar afecta starea generala de sanatate si bunastarea dvs.

Majoritatea cazurilor de xerostomie sunt efectul secundar al utilizarii medicamentelor. Exista sute de medicamente asociate cu xerostomia. Utilizarea simultana a 3 sau mai multe tipuri diferite de medicamente creste probabilitatea aparitiei  xerostomiei cu 40%.

Scopul ingrijirii orale suplimentare in timpul tratamentului oncologic este reducerea sau ameliorarea efectelor adverse neplacute si daunatoare asociate radioterapiei si de a promova o buna sanatate orala dupa radioterapie. Cavitatea orală este foarte susceptibilă la aparitia efectelor secundare, deoarece radioterapia vizeaza celule care se divizeaza rapid, asa cum sunt celulele mucoasei orale care, astfel, sunt ranite. 

Complicațiile orale, de diferite grade, afecteaza pana la 80% din pacientii carora li se administrează radioterapie la nivelul gatului si capului (zone care implică cavitatea bucala), dar si tratamentul combinat cu chimioterapia poate determina aceste complicatii: mucozite orale, inflamatii si ulceratii, xerostomie (asa numita "uscarea gurii"), afectarea danturii, etc.
Toti pacientii care urmeaza sa faca tratament cu radioterapie in regiunea capului si gatului ar trebui sa aiba o consultatie dentara inainte de initierea tratamentului lor, in scopul de a reduce efectele secundare acute si sechelele cronice post-tratament.

 Saliva – Rol si mecanisme Saliva – Rol si mecanisme  Xerostomia sau Gura uscata Xerostomia sau Gura uscata  Complicatii orale in radioterapie si chimioterapie Complicatii orale in radioterapie si chimioterapie

 Setea sau Xerostomia Setea sau Xerostomia  Xerostomia si bioXtra - eficienta dovedita Xerostomia si bioXtra - eficienta dovedita