Ingrijirea parului si scalpului

Ingrijirea parului si scalpului ar trebui sa fie o preocupare nu doar cand observam ca parul nostru sufera.

Pierdem în medie circa 100 de fire de păr pe zi, un fenomen care nu ar trebui să te îngrijoreze, dat fiind faptul că fire noi cresc în același ritm. Ceea ce ar trebui să te sperie este însă căderea constantă a unui număr mai mare de fire de păr, fie generalizat, fie pe o anumită suprafață, care poate sau nu să conducă la chelire.

Alopecia, respectiv fenomenul de pierdere a părului de pe orice parte a corpului, afectează atât femei, cât și bărbați, iar cercetările afirmă că cel puțin o persoană din două suferă de ea cel puțin o dată în viață. In general, caderea parului, de asemenea, cunoscuta sub numele de alopecie ("lipsa de par"), poate fi impartita in doua categorii: pierderea temporara si permanenta a parului. Parul subtire sau caderea parului poate fi rezultatul mai multor factori, cum ar fi alopecie androgenica sau poate fi cauzata de boli critice si tratamentul ulterior. Unele femei pot experimenta pierderea partiala sau totala a parului din cauza schimbărilor hormonale sau alaptarea.

Alopecia este procesul general de pierdere susținută a părului, fie că este vorba despre un fenomen trecător, fie despre chelirea permanentă (foliculii de păr sunt distruși și părul nu mai crește). Există mai multe forme de alopecie:

§ Alopecia androgenetică (determinata genetic, asa numita alopecie ereditara) e cea mai cunoscută formă a acestei afecțiuni și totodată cea mai răspândită. Experții sunt de părere că alopecia androgenică se moștenește genetic sau este cauzată de fluctuațiile hormonale care au loc la menopauză.

§ Alopecia areata este în general localizată numai la nivelul anumitor regiuni și poate apărea încă din copilărie, fiind moștenită pe cale genetică. Afecțiunea poate cauza dispariția temporară sau permanentă a părului și este legată în anumite cazuri de existența unei boli autoimune.
§ Telogen effluvium / alopecia difuza este tipul de alopecie care apare din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii sau ca urmare a unor factori externi precum tratamentul medicamentos, dietele, stresul sau intervențiile chirurgicale. În general, Telogen effluvium dispare după câteva luni.
§ Alopecia medicamentosa este tipul de alopecie cauzata de tratamentele medicamentoase (ex. chimioterapie)