Radiodermita pe parcursul radioterapiei 

Pana la 95% dintre bolnavii de cancer tratati prin radioterapie dezvolta radiodermita (radioepitelita), in diferite forme, este cel mai comun exemplu de afectare a unor tesuturi sanatoase pe parcursul radioterapiei. 

Radiodermita este rezultatul afectarii stratului profund de celule al pielii. Acest proces genereaza probleme la suprafata pielii din cauza dezechilibrului intre productia normala de celule si distrugerea acestora.

De regula, afectiunile cutante provocate de radioterapie pot fi observate la 10-14 zile dupa prima doza de radiatii, pentru ca acesta este timpul necesar celulelor distruse sa ajunga la suprafata pielii. Din acelasi motiv, problemele tegumentare persista adesea 1-2 saptamani dupa incheierea radioterapiei.

De-a lungul radioterapiei, radiodermita poate evolua in cateva etape destul de clare:

  • La inceputul terapiei, desi celule pielii sunt afectate inca de la prima doza de radiatii, nu este vizibila nicio modificare la nivel cutanat.
  • Dupa 2-3 saptamani de radioterapie, pacientii vor observa zone inrosite ale pielii si vor avea senzatia de mancarime (prurit). In aceasta perioada, celulele afectate migreaza spre suprafata pielii.
  • Dupa 4-5 saptamani, apare descuamarea uscata. Pielea se descuameaza si pacientii experimenteaza prurit intens. In aceasta etapa a radioterapiei, rata de celule noi ale pielii este crescuta, tocmai pentru a putea face fata distrugerilor provocate de radiatii. In paralel, straturile de celule moarte devin groase si uscate.
  • La 6-7 saptamani dupa inceperea radioterapiei, zonele afectate dezvolta o descuamare de tip umed, extrem de neplacuta. In acest moment al terapiei, productia de celule noi este insuficienta pentru a putea suplini distrugerile provocate de radioterapie, ceea ce cauzeaza un dezechilibru major al integritatii pielii.
  • La 1-2 saptamani dupa terminarea radioterapiei, echilibrul incepe sa se restabileasca. Totusi, problemele persista pana cand celulele sanatoase iau cu totul locul celor distruse.

Radiodermita poate fi usoara, medie sau severa. Chiar si cea medie pune probleme serioase, pacientii care prezinta descuamare umeda avand un risc ridicat de infectii. In cazul radiodermitei severe, apar ulceratii, sangerari sau necroze ale tesuturilor. Exista apoi si modificari cronice la nivelul pielii generate de radioterapie, in aceste situatii fiind vorba despre schimbari permanente in straturile pielii, precum fibrozele sau atrofiile.

Totusi, de cele mai multe ori, recuperarea dupa radiodermita este posibila si va fi cu atat mai usoara cu atat se iau masuri pentru prevenirea ei sau pentru a o tine sub control si astfel incat calitatea vietii pacientilor sa nu fie afectata.

Produse dedicate, precum Produse pentru Ingrijire Radioterapiehidrateaza si creeaza o bariera de protectie in zonele supuse radioterapiei, ajutand la regenerarea pielii prin crearea unui mediu adecvat.