
Suplimente alimentare si nutrienti
Corpul uman ofera indicii si indicatii subtile ale sanatatii fiziologice a unei persoane, care pot indica starea nutrientilor si riscul viitor pentru sanatate.
De ce suplimente alimentare?
Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienti (adica minerale si vitamine) sau alte substante cu efect nutritional sau fiziologic care sunt comercializate sub forma de „doza” (ex. pastile, tablete, capsule, lichide în doze masurate). In suplimente alimentare gasim o gama larga de nutrienti si alte ingrediente, inclusiv, dar fara a se limita la, vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi esentiali, fibre si diverse plante si extracte din plante.
Suplimentele alimentare sunt destinate corectarii deficientelor nutritionale, mentinerii unui aport adecvat al anumitor nutrienti sau sustinerii unor functii fiziologice specifice. Nu sunt medicamente si ca atare nu pot exercita o actiune farmacologica, imunologica sau metabolica. Prin urmare, utilizarea lor nu este destinata sa trateze sau sa previna bolile la om sau sa modifice functiile fiziologice.
Nutrientii si suplimentele alimentare joaca un rol important in sanatatea noastra. De ce? Pentru ca organismul nostru are nevoie zilnic de nutrienti pentru a fi activ si vital. Ne simtim confortabil, suntem puternici si ne putem bucura de bucuria pura a vietii atunci cand corpului ii sunt furnizate suficiente vitamine, minerale, fitochimice si oligoelemente semnificative.
O dieta saraca în nutrienti
Multi adulti se straduiesc pentru acea energie nemarginita de care ne putem aminti din copilarie; cu totii ne bazam pe aplicarea sa mentala pentru concentrare, concentrare si amintire, iar fizic pentru viteza, forta si rezistenta. Într-o lume ideala, ar trebui sa fie fabricata si cheltuita în egala masura. Cu toate acestea, dezechilibre între conservare si cheltuieli apar adesea si au ca rezultat o performanta suboptima.
Având în vedere lista de nutrienti necesari pentru a sintetiza energia, precum si cerintele organelor care consuma energie, cum ar fi ficatul, nu este surprinzator faptul ca o dieta saraca în nutrienti poate epuiza resursele si poate promova deficitul acestora. Potrivit OMS, în 2020, 38,9 milioane de oameni din întreaga lume erau considerati supraponderali si subnutriti, cu un statut inadecvat de vitamine si minerale.