Peptidele timice in lupta contra caderii parului

Peptidele timice in lupta contra caderii parului

Peptidele biologic active din glanda timusului sunt foarte apreciate in medicina complementara, in primul rand datorita caracteristicilor lor de restabilire a imunitatii. Sunt utilizate in mod obisnuit pentru a stimula propriul sistem imunitar al organismului de a produce limfocite B si limfocite T, in caz de boala. Cu toate acestea, numeroase observatii si studii au aratat ca peptidele timice pot fi, de asemenea, utilizate cu succes in alte domenii relevante din punct de vedere medical. Un nou studiu publicat recent in renumitul Journal of Plastic Dermatology confirma inca o data aplicarea terapeutica a peptidelor timice in lupta cu pierderea parului. 

In mod normal, zilnic se pierd aproximativ 100 de fire de par, dar radacinile de par raman, in mod normal, in scalp si pot astfel sa creasca noi fire de par. Doar caderea permanenta a parului, atunci cand parul pierdut este greu inlocuit, este relevanta din punct de vedere optic si terapeutic.

Telogen effluvium (TE) si alopecia androgenetica (AGA) sunt principalele cauze ale caderii parului. AGA este o boala foarte difuza care afecteaza atat barbatii, cat si femeile. In primele etape se prezinta ca o subtiere a parului care este cauzata de simptome inflamatorii [1]. TE cronic, pe de alta parte, este o tulburare care apare aproape exclusiv la femei si care este cauzata de mai multi factori; se caracterizeaza printr-un nivel relativ ridicat de cadere a parului, mai mult de 100 de fire de par pe zi, si poate fi asociat cu o stare inflamatorie cronica [2].

Investigatiile efectuate pana in prezent au constatat un efect clinic dovedit in mai multe cazuri [3-4] cu peptidele timice produse sintetic, atat pentru AGA, cat si pentru TE cronic.

Proiectarea si rezultatul studiului

Obiectivul studiului este de a testa eficacitatea si compatibilitatea peptidelor timice cu o greutate moleculara mica (factorul GKL) in primele faze ale alopeciei androgenetice (AGA) si in telogen effluvium cronic (TE) pe o perioada de sase luni.

O lotiune de peptide timice si un sampon bazat pe peptide timice de natura sintetica au fost utilizate in aceast studiu (produs: Thymuskin/ Fa.Klett-Loch GmbH). Studiul a fost efectuat cu 364 de pacienti (barbati si femei) care sufereau de tulburari ale parului, mai precis de la TE cronic si pana la primele etape ale AGA. Primul grup a cuprins 70 de pacienti de sex masculin cu primele etape ale AGA, iar al doilea grup cuprindea 57 de pacienti de sex masculin cu TE cronic. Cel de-al treilea grup a cuprins 53 de pacienti de sex feminin cu primele etape ale AGA, iar al patrulea si ultimul grup a cuprins 184 de pacienti cu TE tratati. Planul de tratament include aplicarea de lotiune in fiecare zi si utilizarea samponului de trei ori pe saptamana pe o perioada de 24 de saptamani. Au fost efectuate un test de tragere si o evaluare a simptomelor (seboree, eritemele si mancarimi) cu toti subiectii de test. Medicii au evaluat compatibilitatea si acceptarea cosmetica dupa 180 de zile de tratament. 

Rezultate

Dintre pacientii de sex masculin cu AGA, testul de tragere a aratat o imbunatatire de 94%, cu o ameliorare medie a simptomelor de 89%.

Dintre pacientii cu TE, imbunatatirea testului de tragere a fost de 98%, cu o ameliorare medie a simptomelor de 95%.

100% din cazuri din toate grupurile au raportat o compatibilitate pozitiva si nu au fost observate efecte secundare. Receptia pozitiva / toleranta cosmetica a fost inregistrata in 98% din cazuri. 

Rezumat

Obiectivul studiului a fost evaluarea eficacitatii si compatibilitatii unui produs (aici: Thymuskin) care contine peptidele timice sintetice, substante naturale (cofeina, vitamina E, urtica dioica) si ingrediente cosmetice (pantenol si proteine vegetale) in diferite situatii: primele etape ale AGA si TE cronic, care se manifesta adesea impreuna cu simptomele inflamatiei. Produsul utilizat in studiu a obtinut o buna reactie clinica cu incetinirea caderii parului si stimularea cresterii parului. Tratamentul a fost, de asemenea, capabil sa imbunatateasca simptome tipice care insotesc adesea aceste forme de boala, cum ar fi eritemele, mancarimea si seborea.

 

Bibliografie 

Barbareschi M, Arena N et al.: Multicentric study of the effects of topical lotion and shampoo containing synthetic thymus peptides on androgenetic alopecia and chronic telogen effluvium in women and men. Journal of Plastic Dermatology. 2013: Vol.9 (2),

[1] C. Bolduc, J. Shapiro: Management of androgenetic alopecia. Am. J. Clin. Dermat. 2000; 1(3):151-8

[2] Renner D, Schuster D, Heim ME: Experiences using the ‘‘thymu-skin’’ hair cure for the prevention of alopecia in cytostatic treatment. Onkologie (1986) 5:285–6

[3] Sawaya ME, Shapiro J: Alopecia – unapproved treatments or indications. Clin Dermatol (2000) 18:177–86

[4] Donne Dermatologhe Italia (DDI). Clinical Investigation of the effects of topical lotion and shampoo containing synthetic thymus peptides on androgenetic and chronic telogen effluvium in women. J Plastic Dermatol 2008; 4:199-205.

Căderea părului poate avea multe cauze. Dacă problema persistă, solicitați sfatul medicului sau farmacistului. Informațiile și sfaturile de pe aceste pagini nu înlocuiesc o vizită la medic și nu reprezintă un diagnostic medical.