Ingrijirea orala este esentiala in prevenirea simptomelor de xerostomie ("gura uscata") si reducerea consecintelor nedorite la nivelul cavitatii bucale, gatului si esofagului.
Majoritatea cazurilor de xerostomie (asa numita "uscarea gurii" sau "gura uscata") sunt efectul secundar al utilizarii medicamentelor. Exista sute de medicamente asociate cu xerostomia. Utilizarea simultana a 3 sau mai multe tipuri diferite de medicamente creste probabilitatea aparitiei sindromului de "gura uscata" cu 40%.
Ingrijirea cavitatii orale
Saliva naturala contine un echilibru complex de componente esentiale, care protejeaza tesuturile sensibile ale dintilor si gingiilor. Orice reducere a fluxului de saliva (hiposalivatie) poate duce la aceasta afectiune cunoscuta sub numele de "gura uscata" sau, in termeni medicali, xerostomie.
Ingrijirea cavitatii bucale este cu atat mai importanta in cazul unor tratamente care altereaza mucoasa - interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, terapiile tintite, si trebuie sa tina cont de consecintele negative care pot aparea dupa acestea. Acestea pot crea disconfort, sanatate orala deficitara, respiratie urat mirositoare si poate chiar afecta starea generala de sanatate.
De exemplu, complicațiile orale, de diferite grade, afecteaza pana la 80% din pacientii carora li se administrează radioterapie la nivelul gatului si capului (zone care implică cavitatea bucala). Radioterapia sau chirurgia în regiunea capului si gatului pot provoca perturbari severe în productia de saliva, conducând la disconfort grav pentru acei pacienti. Si radioterapia combinata cu chimioterapia poate determina aceste complicatii: mucozite orale, inflamatii si ulceratii, xerostomie (asa numita "uscarea gurii"), afectarea danturii, etc.
Pacientii trebuie sfatuiti sa aiba examene dentare regulate pentru evaluarea conditiei cavitatii orale si sa informeze medicul stomatolog la primele semne si simptome aparute:
- saliva cu spuma
- alterarea gingiilor
- respiratie urat mirositoare
- acumularea placii bacteriene
- aparitia cariilor
Prin urmare, igiena orala corecta este cruciala: periajul dintilor, folosirea apei de gura si a produselor care regleaza fluxul de saliva si a micromediului natural la nivelul cavitatii bucale.