Piele sensibila sau alergica

Piele sensibila sau alergica: cum sa faci diferenta?

Pielea ta reacționează ușor și într-o manieră exagerată. Nu știi dacă este hipersensibilă sau dacă suferi de o alergie. Iată câteva indicații pentru a vă ajuta să clarificați lucrurile.

Piele hipersensibilă sau alergică

Hipersensibilitatea cutanată și alergia sunt legate de diverși factori care fac pielea mai reactivă.

Pielea sensibilă este supusă disconfortului, cu sau fără roșeață, cu senzația de arsură, mâncărime sau chiar piele strânsă. Este legată de un deficit în bariera cutanată care o face mai fragilă în fața stresului extern (frig, căldură, vânt, apă dură, poluanți etc.) favorizând pătrunderea unor substanțe potențial iritante pentru piele. Pielea reacționează astfel într-un mod disproporționat atunci când este expusă la un astfel de stres.

Pielea alergică reacționează la prezența anumitor substanțe alergene, și nu la stresul extern. Reacția are loc de fiecare dată când pielea intră în contact cu alergenul. Spre deosebire de pielea sensibilă la care reacția este inflamatorie, o alergie dă naștere unui răspuns imun sub formă de roșeață, umflături, eczeme sau chiar urticarie, cel mai adesea localizată în zona care a intrat în contact cu produsul.

Ce se poate face pentru ca pielea mea să fie mai puțin reactivă?

Daca ai pielea sensibila, ar trebui sa o cureti usor bine si apoi sa aplici un tratament hidratant potrivit tenului tau, pentru reconstruirea barierei protectoare a pielii, pentru a oferi o mai bună protecție. Utilizați numai produse blânde, potrivite pentru pielea sensibilă și formulate fără substanțe iritante.

Dacă, totuși, aveți simptomele unei alergii cutanate, consultați medicul care vă va ajuta să determinați la ce substanțe sunteți alergic. Odată ce le-ați identificat, puteți alege pur și simplu produse care nu conțin acele substanțe.

Când avem pielea sensibilă sau o alergie a pielii, avem tendința de a dori să acoperim roșeața cu machiaj. Folosiți întotdeauna machiaj pentru pielea sensibilă și alergică.

Pentru a asigura o utilizare în siguranță, consultați medicul dermatolog sau specialist în alergii.