Xerostomia sau "Gura uscata"

Xerostomia, “gura uscata” dupa cum mai este cunoscuta, este o afectiune de care sufera 1 din 4 adulti.

Saliva naturala contine un echilibru complex de componente esentiale, care protejeaza tesuturile sensibile ale dintilor si gingiilor. Orice reducere a fluxului de saliva poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de gura uscata sau, in termeni medicali, xerostomie. Gura uscata poate perturba echilibrul natural al cavitatii bucale si poate crea disconfort, sanatate orala deficitara, respiratie urat mirositoare si poate chiar afecta starea generala de sanatate si confortul dvs.

Majoritatea cazurilor de xerostomie sunt efectul secundar al utilizarii medicamentelor. Exista sute de medicamente asociate cu xerostomia. Utilizarea simultana a 3 sau mai multe tipuri diferite de medicamente creste probabilitatea aparitiei  xerostomiei cu 40%.

Radioterapia sau chirurgia în regiunea capului si gatului pot provoca perturbari severe în productia de saliva, conducând la disconfort grav pentru acei pacienti. 
Studiile clinice arata ca utilizarea bioXtra în mod semnificativ imbunatateste simptomele xerostomiei si reduce impactul asupra calitatii vietii.

Xerostomia poate determina urmatoarele consecinte:

• Dificultati de mestecare, înghitire si vorbire
• Respiratie urata
• Colturile gurii crapate
• Buze uscate, crapate
• Gust alterat
• Somn întrerupt din cauza setei

Atunci cand este posibil, pacientii trebuie incurajati si sprijiniti pentru a-si desfasura propria ingrijire orala. Aspiratia bacteriilor în secretiile orofaringiene este un important factor de risc pentru pneumonie la tineri si varstnici.
Sanatatea orala slaba poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea Pneumoniei. Educatia crescuta si constientizarea sanatatii orale si legaturile sale cu pneumonia sunt imperative în prevenire si tratament.

Decontaminarea orala reprezinta un factor principal în gestionarea mucozitei orale induse de chimioterapie la copii. Copiii cu mucozita orala au prezentat o grad crescut de igiena orala atunci când se utilizeaza pasta de dinti bioXtra.
Utilizarea de pasta de dinti bioXtra poate fi recomandata la pacientii copii si adolescenti cu tratament onco-hematologic care sufera de mucozita.

În afara de disconfort, si inconvenientele xerostomiei vor duce inevitabil la o serie de complicatii stomatologice, cum ar fi:

• Gingii iritate
• Senzatie de arsura a gingiilor si pe limba
• Acumulare de tartru
• Risc sporit de dezvoltare a cariilor
• Risc sporit de eroziune dentara
• Risc sporit de inflamare a gingiilor
• Proteze dentare de fixare

bioXtra este o serie de produse de ingrijire orala care au fost special formulate pentru a ajuta la ameliorarea uscaciunii cavitatii bucale si de a reglementa micromediul gurii. Acestea completeaza sistemele naturale de protectie si lubrifiere în saliva, care sunt esentiale pentru o gura sanatoasa, confortabila.
Deoarece xerostomia poate provoca sensibilitatea si inflamatia gingiilor care conduc la durere, produsele bioXtra nu contin alcool, mentol, arome puternice sau detergenti pentru un plus de confort.
 

Articole similare

Setea sau Xerostomia?
Setea sau Xerostomia?
Setea si xerostomia sunt două sensuri ale gurii uscate Setea si xerostomia au cauze diferite, dar adesea sunt considerate ca fiind aceeasi situatie . Setea poate fi definită ca dorință...