Setea sau Xerostomia?

Setea si xerostomia sunt două sensuri ale gurii uscate

Setea si xerostomia au cauze diferite, dar adesea sunt considerate ca fiind aceeasi situatie

Setea

poate fi definită ca dorință sau dorință de a bea apă, nu neapărat generată de o nevoie fiziologică, ci și declanșată de obișnuință, gust, gură uscată sau gât, voința de a consuma lichide care oferă o senzație incalzire sau de racorire.
Diferiți factori pot influența prezența și intensitatea setei, inclusiv, vârsta, comorbiditatea, nutriția și anxietatea.
Dupa consumarea unor alimente sărate, exercitii fizice grele sau expunere soare, o persoană se simte însetată și va percepe disconfort.

Odată ce apare setea, organismul poate fi saturat atat inaintea, cat si dupa absorbtia lichidelor.

  • În modul de pre-absorbire, receptorii de presiune și temperatură din orofaringe monitorizează impactul ingestiei de lichide chiar înainte ca organismul sa le absoarba, actionand in sensul reglarii actiunii de a bea lichide și de a întrerupe consumul. Cu alte cuvinte, părțile creierului responsabile de potolirea setei sunt activate, astfel incat nu este nevoie de un volum mare de apă.
  • Mecanismul post-absorbție apare atunci când lichidul este absorbit, echilibrând osmolaritatea sângelui. 

Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană depinde de diverși factori, inclusiv de activitatea desfasurata si climatul în care trăiește. În mod normal, odata ce setea este potolită, o persoană isi poate relua din nou activitatile si toate senzatiile neplăcute dispar.

Pacientii spitalizati se confruntă cu situații de stres și lipsa lichidelor, adeseori pentru perioade îndelungate; pacientii cu boli renale cronice si dializa prezinta sete și xerostomie (gura uscata) mai intensa și, de asemenea, trebuie să mențină o dietă cu restricție de fluide pentru a preveni hipertensiunea arterială; pacientii cu edem pulmonar acut și insuficiența cardiacă congestiva, precum și cei din unitățile de terapie intensivă se confruntă cu sete si, cumulat cu dificultatea de comunicare, provoaca disconfort, stres și iritabilitate.

La adulții cu vârsta peste 50 de ani, senzația de sete a corpului se reduce și se diminuează odată cu vârsta, situand acest segment de populatie intr-un risc crescut de deshidratare. Mai multe studii au demonstrat că persoanele în vârstă au un aport mai mic de lichide decât adulții mai tineri și faptul că femeile sunt mai predispuse la un aport de lichide scăzut.

Xerostomia

este un simptom cauzat de lipsa salivei sau atunci când nu există suficientă salivă pentru a menține gura umedă. Deși setea extremă poate duce la aceasta, gura uscată are de obicei o cauză diferită. Totuși, aceste două sensuri ale gurii uscate sunt adesea considerate ca fiind aceeasi situatie. 

Gura uscată, ca rezultat direct al unui aport scazut de lichide, are un impact puternic asupra sănătății orale și a calității vieții. Simptomele sunt subiective și neplăcute si pot fi îmbunătățite prin mestecare si stimularea mecanica a glandelor salivare sau prin ingrijirea paliativa, cum ar fi utilizarea subtituentilor de saliva (bioXtra).