Efectele secundare dupa radioterapie depind de tipul de radiatii, de doze și de partile corpului care sunt supuse radiatiilor, iar toate acestea dicteaza natura si severitatea afectiunilor.

In cazul tratamentelor paliative cu multiple doze mici, efectele secundare pot fi reduse la minimum sau chiar absente. Pe de alta parte, dozele mari de radiatii pot determina efecte adverse nu doar in timpul tratamentului, ci si în lunile sau anii de dupa terminarea acestuia. Intre aceste două extreme, situatia cel mai des intalnita este aceea in care diferite efecte secundare acute se instaleaza in a doua sau a treia saptamana de radioterapie, majoritatea fiind limitate la zona care primeste radiatiile.

Cele mai frecvente reactii adverse ale radioterapiei si care afecteaza calitatea vietii pacientilor cu cancer sunt:

Efecte secundare dupa radioterapie la nivelul pielii 

Tratamentul de radioterapie provoaca o serie de efecte secundare la nivel cutanat. Acestea pot fi acute sau cronice:

   Efecte adverse acute:

  • reactie eritematoasa de “arsura”,
  • descuamare,
  • ulceratie;

   Efecte adverse cronice:

  • atrofie,
  • fibroza (dezvoltare exagerata de tesut fibros),
  • telangiectazie (dilatatie a vaselor mici sau terminale, care apare de obicei pe nas si pe pometi).

In cele mai multe situatii, modificarile tesutului cutanat apar in timpul tratamentului, pielea din zona iradiata devenind mai rosie, ca in cazul unei arsuri, proces continua vreme de o saptamana-doua si dupa oprirea radiatiilor (radiodermita). Reactiile pielii tind sa fie mai grave pe portiunile corpului unde exista in mod natural pliuri. In general, sunt reversibile, insa exista si situatii cand iau forme grave sau se cronicizeaza.

O solutie pentru hidratarea adecvata a pielii în timpul radioterapiei si pentru crearea unei bariere protectoare in zonele supuse radiatiilor este folosirea unor produse concepute special pentru pacientii oncologici.

ingrijire pieleProduse pentru problemele pielii in radioterapie

Efecte secundare dupa radioterapie la nivelul cavitatii orale, gatului si esofagului

Radioterapia la nivelul capului sau al gatului poate conduce la scaderea producerii de saliva, iar aceasta duce la consecinte majore: uscaciunea gurii (xerostomie), ulceratii ale mucoasei bucale și faringiene (mucozite). In formele severe, acestea se pot infecta sau afectează inghitirea si pot duce pana la carii dentare si pierderea danturii.
Xerostomia apare la  80% dintre pacientii care fac radioterapie. Xerostomia poate aparea:

  • in cateva zile dupa radioterapie si poate dura cateva luni; cu toate acestea, este reversibila
  • dupa luni sau ani de la radioterapie, cand starea este progresiva, ireversibila si cu impact negativ asupra calitatii vietii pacientului

Uneori, radioterapia poate produce efecte secundare cronice sau efecte secundare noi care apar la interval de luni sau ani dupa tratament. Se numesc efecte de durata lunga si efecte intarziate. 2 dintre cele mai frecvente efecte intarziate sunt uscaciunea gurii si riscul de pierdere a danturii.

Este foarte important ca pacientul sa urmeze o rutina corecta in ingrijirea cavitatii orale in timpul si dupa finalizarea radioterapiei.

Ingrijire cavitate orala⇒ Vezi aici produse pentru cavitate orala, gat si esofag

Atunci cand tratamentul cu radiatii vizeaza zona abdominala este posibil sa apara ulcere gastrice sau duodenale

Caderea parului

In cazul radioterapiei, spre deosebire de chimioterapie, caderea parului apare ca efect secundar doar in zona tratata prin radiatii. De regulă, parul incepe sa cada la 2-3 saptamani de la initierea tratamentului si îsi reia cresterea la cateva saptamani după terminarea terapiei. Totusi, daca doza de radiatii este foarte mare, exista si situatii cand caderea parului este ireversibila.

Produsele THYMUSKIN® Forte combat pierderea parului si stimuleaza cresterea parului atat pentru bărbati, cat si pentru femei. Sunt recomandate impotriva caderii masive a parului  şi pentru ȋngrijire intensiva (par si scalp deteriorat, fara vitalitate) si terapie de ȋngrijire suport pentru chimioterapie si radioterapie.

Greata si varsaturile

Nu apar mereu in cursul radioterapiei, nefiind efecte secundare generale ale acesteia. Manifestarile de felul acesta sunt un rezultat al tratarii prin radiatii a zonei abdominale ori a unor tumori ale capului sau gatului. De regulă, senzatia de greată si varsaturile apar la cateva ore după administrarea dozei de radiatii. Exista insa si situatii in care pacientii prezinta varsaturi imediat dupa terminarea sesiunii de radioterapie sau chiar in timpul acesteia, in acest caz fiind vorba despre un răspuns psihologic al organismului la stres.
sea-band contra greturilorVezi SEA-BAND bratara impotriva starilor de greata


Printre cele mai intalnite efecte tardive ale radioterapiei, aparute după luni sau ani de la incheierea tratamentului, se numara fibroza (tesuturile care au fost iradiate devin mai putin elastice), uscarea diferitelor mucoase sau limfedemul (acumulare de lichid limfatic in tesuturile moi).

Efectele secundare ale radioterapiei variază major in functie de localizarea tumorii tratate, structurile anatomice aflate in imediata sa vecinatate, doza totală de radiatii administrata si nu în ultimul rând de sensibilitatea fiecărui pacient în parte. Alte boli ale pacientului pot să influenteze efectele secundare ale radioterapiei. 

Dar efectele secundare dupa radioterapie este important sa fie cunoscute si prevenite sau tinute sub control cand acestea apar.