Căderea părului după sarcină

Căderea părului în timpul și după sarcină

Aceasta este ceea ce ar trebui să știe femeile despre schimbările hormonale.

Smocuri de păr în chiuvetă – ceva de care multe femei suferă după naștere sau în timpul sarcinii. Dar care sunt cauzele și cum poate fi prevenită căderea părului? 

Păr în perie, pe pernă sau pe podea: a-ți găsi propriul păr peste tot în casă în timpul sau după sarcină poate fi o experiență terifiantă. Cu toate acestea, fenomenul este de obicei doar temporar și fără consecințe de durată. Dar unde sunt cauzele acestui lucru și ce se poate face pentru a remedia situația? 

Efectul sarcinii asupra părului

Datorită prezentei fătului, întregul nivel hormonal al corpului se modifică; printre altele, niveluri semnificativ mai mari de estrogen sunt produse în timpul sarcinii. Acest lucru prelungește faza de creștere a foliculilor de păr și astfel crește durata de viață a părului. În consecință, multe femei simt că părul lor este mai plin și mai sănătos în timpul sarcinii. Anumite influențe pot avea însă efectul opus chiar și în această perioadă. 

Motivele căderii părului în timpul sarcinii

  • - În special în a doua jumătate a sarcinii, o deficiență de fier poate provoca căderea părului. Poate fi măsurat în sânge în timpul controalelor ginecologice și tratat prin administrarea de suplimente de fier. 
  • - Lipsa vitaminelor B, C, E, a biotinei și a zincului afectează și creșterea părului. Suplimentele alimentare trebuie luate numai dacă există o deficiență dovedită. 
  • - În timpul sarcinii, glanda tiroidă este adesea afectata putand aparea o functionare exagerata, sau dimpotriva, provocând căderea părului. Testele de sânge și ultrasunetele sunt folosite pentru diagnostic. 
  • - Expunerea continuă la stres afectează hrănirea rădăcinilor părului. Acesta este și cazul provocărilor psihologice din timpul sarcinii. Discuțiile cu medicul pentru clarificarea situației, cuplate cu tehnici de relaxare, sunt primii pași spre ameliorarea stresului. 

Schimbarea structurii părului și a scalpului

În timpul primului trimestru de sarcină, scalpul și structura părului pot sa nu fie afectate deloc sau pot răspunde la produsele obisnuite de îngrijire a părului într-un mod hormonal neplăcut, iritabil. În acest caz, femeile însărcinate pot trece la produse de păr mai blânde pentru scalpul sensibil, plus o frecventă mai scazută a perierii părului. 

Căderea părului după naștere

După naștere, nivelul de estrogen scade rapid și brusc. Ca urmare, foliculii de păr trec din faza de creștere (faza anagenă) în faza de repaus (faza telogenă). În consecință, multe femei se confruntă cu căderea severă a părului - adesea la scurt timp după naștere, dar în alte cazuri doar dupa trei până la cinci luni mai târziu. Așa-numitul efluviu postpartum (creșterea căderii părului după naștere) poate fi natural și reversibil, dar pentru multe femei este supărător. 

Alăptarea este de vină pentru căderea părului?

Confruntate cu nașterea și alăptarea, multe femei se simt epuizate. Când părul începe să le cadă, se crede adesea că alăptarea cauzează deficiențe de nutrienți. Cu toate acestea, chiar și la femeile care alăptează, căderea părului este cauzată în principal de modificări hormonale. Doar că tranziția hormonală începe mai târziu decât la mamele care încetează să alăpteze imediat după naștere. 

Cum poate fi redusă căderea părului?

  • - Influențele dăunătoare din exterior, cum ar fi aerul fierbinte al uscătorului de păr, plăcile de îndreptat sau periajul continuu trebuie evitate pe cât posibil pentru a evita deteriorarea părului. 
  • - Alimentele bogate în minerale și vitamine fortifică structura părului. 
  • - Tratamentele blânde și revigorante de îngrijire a părului previn uscarea scalpului și îl revitalizează. 
  • - Aplicarea peptidelor timice (ex. Thymuskin) este eficientă și pentru căderea părului de cauza hormonala, prelungește faza de creștere și încurajează formarea de păr nou. În special, produsele din linia Thymuskin Med au fost testate și s-au dovedit a fi sigure pentru utilizare la copii, în timpul sarcinii și alăptării. 
  • - Somnul și relaxarea adecvate promovează regenerarea sănătoasă a întregului organism și o hrănire îmbunătățită a rădăcinii părului. 

Când este necesar un consult medical?

La aproximativ două din o mie de femei, după naștere sau deja în timpul sarcinii, căderea părului poate apărea concentrată în zone individuale ale capului („căderea circulară a părului”) și are ca rezultat pete chelie vizibile. În acest caz, cauza și posibilul tratament ar trebui clarificate de un specialist.

Articole similare

Cum utilizez THYMUSKIN
Cum utilizez THYMUSKIN
Cum utilizez THYMUSKIN este o intrebare perfect legitima. Fiind un sistem dermatologic, aplicarea trebuie facuta corect, astfel incat eficienta sa fie maxima. Sistemul THYMUSKIN consta in...
Alopecia difuza
Alopecia difuza
Alopecia difuza este forma de alopecie care se refera la caderea parului la nivelul intregului scalp Imaginează-te privindu-te în oglindă și observând că părul tău începe să se subțieze și să...