Cauzele si evolutia caderii parului

Cauzele si evolutia caderii parului sunt multiple, astfel incat este important sa putem asocia fiecare problema cu solutia potrivita.

Alopecia, adica fenomenul caderii parului de pe orice parte a corpului, afectează atât femei, cât și bărbați, iar cercetările afirmă că cel puțin o persoană din două suferă de ea cel puțin o dată în viață. 

In general, pierderea parului, de asemenea, cunoscuta sub numele de alopecie ("lipsa de par"), poate fi impartita in doua categorii: pierderea temporara si permanenta a parului.

Parul subtire sau caderea parului poate fi rezultatul mai multor factori, cum ar fi alopecie androgenica sau poate fi cauzata de boli critice si tratamentul ulterior. Unele femei pot experimenta subtierea firelor de par, pierderea partiala sau totala a parului din cauza schimbărilor hormonale sau alaptarea.

Care sunt cauzele caderii parului la femei?

Din pacate, fenomenul caderii parului devine tot mai raspandit in randul femeilor.
Daca parul incepe brusc sa cada in smocuri, acest lucru este cunoscut sub numele de pierderea difuza a parului. Cauzele sunt diferite, inclusiv cauze organice, cum ar fi:

  • afectiuni tiroidiene,
  • infectii cu febra,
  • interventii chirurgicale grave,
  • unele tratamente medicamentoase,
  • diete si dezechilibre alimentare.

Stresul si factorul psihologic joaca, in special, un rol din ce in ce mai mare pentru femei. Cu toate acestea, femeile sufera cel putin la fel de des de subtierea parului din zona varfului capului, cu scalpul devenind brusc vizibil, ceea ce este un soc psihologic urias. Aceasta cadere ereditara/hormonala a parului are loc in timp, deoarece in mod obisnuit nu implica pierderea brusca a parului. De obicei, afecteaza femeile care au deja par subtire si fin - si care sunt apoi afectate foarte mult de pierderea parului.

Unele femei se confrunta, de asemenea, cu pierderea brusca a parului dupa sarcina sau menopauza. Dezechilibrul hormonal cauzeaza caderea parului, care este, in general, suferita de femeile care au o predispoziție genetica fata de ea.

Alopecia areata (chelie, zone bine definite fara fire de par) apare, de asemenea, foarte brusc. Aceasta, in general, apare numai ca zone izolate pe scalp, dar in cazuri extreme, pierderea parului poate avea ca rezultat chelia, care nu se limiteaza la cap. Se presupune ca acesta este rezultatul unui raspuns autoimun din partea corpului.

evolutia caderii parului femei

Caderea ereditara/hormonala a parului are urmatoarele stadii:


Evolutia alopeciei la femei

  • Stadiul 0- starea normala de dezvoltare a parului 
  • Stadiul I- Subtierea firului de par in zona varfului capului; vizibila doar cand se da parul la o parte; pierderea parului in zone frontala incepe sa devina vizibila pe o latime de 1-3 cm; testul de smulgere a parului este pozitiv;
  • Stadiul II- Subtierea vizibila, marcanta, a parului in zona coroanei; in zona frontala este clar vizibila o latime de 1-3 cm de par pierdut
  • Stadiul III (rara) - chelie pronuntata in zona frontoparietala; in zona frontala se mentine parul.

Care sunt cauzele caderii parului la barbati?

Barbatii sunt cel mai adesea afectati de pierderea ereditara a parului: foliculii de par reactioneaza cu hipersensibilitate la DHT, un produs secundar al testosteronului, hormon sexual masculin. Aceasta pierdere a parului se dezvolta mai degraba treptat si are ca rezultat linia tipica de regresie, care duce la chelie caracteristica localizata in crestet, ramanand par doar in partile laterale.

Caderea parului ca urmare a bolilor, a malnutritiei sau a problemelor psihologice este foarte rara la barbati.

Stadializarea alopeciei la barbati foloseste scala Hamilton-Norwood. Aceasta scala descrie sapte tipuri de pierdere genetica a parului la barbati. A fost dezvoltat de Hamilton in 1951 si modificat de Norwood in 1975.

  • Tipul I: Caderea parului vizibila sau foarte putin vizibila.
  • Tipul II: Caderea parului in fata si spre partea din spate a capului. O linie de par usor retrasa.
  • Tipul III: linia parului se retrage acum spre partea din spate a capului si este intr-o forma identificabila. O torsura (cerc) se poate dezvolta si in partea din spate a capului.
  • Tipul IV: Zona fruntii devine mai lata, cu zona de pierdere a parului mai mare. Cele doua zone afectate incep sa se deplaseze reciproc una spre alta.
  • Tip V: Zonele de pierdere pronuntata a parului sunt acum separate doar de o margine ingusta.
  • Tipul VI: Zonele de cadere a parului se imbina impreuna.
  • Tipul VII: Aspectul obisnuit al parului ramane doar ca o margine de par si chelia s-a instalat in totalitate

Evolutia alopeciei la barbati
                           

Evolutia Alopeciei androgenetice/ereditare la barbati

Evolutia Alopeciei androgenetice/ereditare la barbati     

Evolutia alopeciei difuze la barbati

Evolutia alopeciei difuze la barbati

Evolutia alopeciei areata la barbati

Evolutia alopeciei areata la barbati


Ia initiativa si salveaza-ti parul! Alege produsele THYMUSKIN potrivite pentru stadiul caderii parului tau.

Căderea părului poate avea multe cauze. Dacă problema persistă, solicitați sfatul medicului sau farmacistului. Informațiile și sfaturile de pe aceste pagini nu înlocuiesc o vizită la medic și nu reprezintă un diagnostic medical.

Articole similare

Cum utilizez THYMUSKIN
Cum utilizez THYMUSKIN
Cum utilizez THYMUSKIN este o intrebare perfect legitima. Fiind un sistem dermatologic, aplicarea trebuie facuta corect, astfel incat eficienta sa fie maxima. Sistemul THYMUSKIN consta in...