Caderea parului la femei

Caderea parului la femei - cauze

Observați brusc cantități abundente de păr la duș sau la perie după pieptănare?

Există adesea un sentiment de groază. Este important să rămâneți calm, deoarece pierderea unei anumite cantități de păr este complet naturală, datorită ciclului natural de creștere al organismului.

Poate ai observat o subțiere a părului pe o perioadă mai lungă de timp? Puteți citi aici despre cele mai frecvente cauze ale caderii parului la femei și după ce criterii pot fi clasificate.*

Caderea congenitală a parului la femei

Modelul feminin este mai moderat: de obicei, părul se subțiază în zona calotei. De obicei nu există chelie, dar părul este în mod clar rărit.

Caderea ușoară a parului și uneori, de asemenea, formarea liniei părului în retragere. Investigați în familie pentru a vedea dacă au existat și semne de cădere a părului.

Modificările hormonale sunt adesea declanșatorul la femei. O scădere a nivelului de estrogen, din mai multe motive, are ca rezultat o concentrație crescută de testosteron, care, dacă foliculii de păr sunt hipersensibili genetic la androgeni, poate duce la caderea parului.

Caderea difuza a parului la femei

Caderea parului apare la nivelul întregului cap, nu poate fi identificat un model precis. 

E important sa aflați dacă luați anumite medicamente care au un efect secundar al căderii părului. Ați fost supus mult stresului sau poate o dietă accidentala? A existat o infecție febrilă sau o intervenție chirurgicală majoră în ultimele 3 luni? Toate acestea pot fi însă doar indicii. Dacă insă pierderea parului persistă mai mult timp, se poate recomanda asistență medicală.

Cele mai frecvente sunt menționate mai jos:

> Tiroidă: atât hiper- cât și hipotiroidismul pot provoca caderea parului.

> Medicamente: anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele, medicamentele hipolipemiante, anticoagulantele și compușii vitaminei A pot provoca pierderea firelor de par ca efect secundar.

> Mențiune specială este acordată caderii parului din cauza medicamentelor citostatice. Agenții citostatici administrați în timpul chimioterapiei provoacă o cadere (în cea mai mare parte reversibilă) a parului de pe cap, în funcție de substanțele active utilizate, de dozaj și de durata aplicării.

> Situații de stres și presiune: stresul de diferite forme și cauze poate duce la pierderea difuza a parului. Descrie trecerea prematură a părului de la faza de creștere (faza anagenă) la faza de cădere (faza telogenă). În cazul caderii severe persistente a parului, părul de pe cap se subțiază și devine lipsit de viață pe măsură ce pierderea progresează.

> Malnutriție și dietă extremă: o dietă dezechilibrată cu deficiențe de fier, zinc, iod, proteine, vitamina A, B, D sau H (biotină) și lipsa acizilor grași nesaturați și a aminoacizilor poate duce la caderea parului.

> Infecții: după infecții febrile acute, cum ar fi contractarea unui agent patogen (de exemplu, covid, gripă), poate exista o creștere temporară a căderii firelor de par.

Caderea parului la menopauza

În timpul menopauzei, există o schimbare a echilibrului hormonal al femeii. Nivelul de estrogen scade, faza de crestere a parului se scurteaza si astfel caderea parului se poate intensifica. Caderea parului la menopauza este, de asemenea, o formă de cadere difuza a parului.

Caderea circulară a parului (Alopecia Areata) la femei

Tulburarea creșterii părului se manifestă prin formarea de pete mici, cheli, care se pot răspândi pe întregul cap. Alte forme pot duce la pierderea completă a parului de pe corp (alopecia totală).

Cauzele precise nu au fost identificate în mod concludent. Cu toate acestea, în general se crede că sistemul imunitar reacționează la propriile rădăcini ale părului.

Caderea mecanică a parului

Când se pune prea multă tensiune pe păr, femeile pot experimenta caderea parului. În cea mai mare parte, acest lucru este cauzat de împletituri strânse sau de periaj prea energic. Folosirea elasticelor de păr, a ondulatoarelor și a instrumentelor similare poate provoca, de asemenea, o tragere prea mare a parului.

Caderea parului din cauza cicatricilor

Linia părului se retrage vizibil, în unele cazuri și după ureche și la nivelul cefei. Dacă observați acest lucru, ar trebui să consultați un dermatolog. Șansele de tratament sunt cele mai mari dacă sunteți diagnosticat din timp. Rădăcinile părului din zonele afectate sunt de obicei deteriorate atât de mult încât nu mai pot fi reactivate.

Găsirea cauzei este adesea dificilă

Produse pentru caderea parului la femei


Identificarea exactă a cauzei caderii parului este adesea imposibilă. În multe cazuri, se poate presupune că există o suprasensibilitate înnăscută a foliculilor de păr (cunoscuți colocvial ca rădăcini de păr) la anumiți factori declanșatori.

Astfel de declanșatori pot fi de diverse origini și cauze. În cele mai multe cazuri, totuși, acestea sunt fluctuații hormonale, stres și alte situații tensionate de natură fizică. Adesea, mai multe cauze se reunesc. Cauzele hibride devin din ce în ce mai frecvente.

Află produsele potrivite în caderea parului

Articole similare

Chelia si fumatul
Chelia si fumatul
Fumatul poate duce la caderea parului: fapt sau fictiune? Tigarile si efectele lor nocive sunt deja discutate pe larg. Avertismente noi, alarmante gasim continuu pe pachetele de tigari, astfel...