Sănătatea vegană optimă: atenția asupra omega-3

Ulei de alge ca sursa de omega-3 pe baza de plante

Mâncarea pe bază de plante este o tendință în creștere rapidă în întreaga lume, determinată de preocupări de mediu, motive etice și beneficii percepute pentru sănătate. Fie eliminarea completă, fie reducerea consumului de produse de origine animală are anumite beneficii pentru sănătate și mulți oameni se simt grozavi pe termen scurt după ce își schimbă modul de a mânca, dar de ce unii se îmbolnăvesc după luni sau ani după o dietă pe bază de plante? Deficiențele în vitamine, minerale și acizi grași esențiali pot dura ani pentru a produce simptome. Pe măsură ce acestea se dezvoltă lent și pot fi vagi, diagnosticul și suplimentarea sunt adesea întârziate. De exemplu, 50% dintre vegani și 7% dintre vegetarieni au deficit de vitamina B12, iar odată ce apar simptomele de deficiență de B12, daunele pot fi ireversibile.

Sanatate vegana pe baza de plante - omega3

Fiecare celulă a corpului are nevoie de un aport constant de nutrienți pentru a funcționa optim. Cheia este să vă planificați cu atenție dieta pentru a vă asigura că obțineți tot ceea ce are nevoie organismul pentru a se dezvolta și pentru a completa cu ceea ce nu puteți obține din dieta dumneavoastră. În această serie de două părți, ne vom concentra pe omega-3 în primul articol și ne vom uita la vitamine și minerale în al doilea.

OMEGA-3 CU LANȚ LUNG, EPA ȘI DHA, ARE BENEFICII DOVEDITE PENTRU SĂNĂTATEA INIMII, A CREIERULUI ȘI A OCHILOR

Acizii grași omega-3 și omega-6 cuprind două familii importante de acizi grași polinesaturați. Deși ambele sunt esențiale pentru sănătate, grăsimile din familia omega-3 tind să dea naștere la compuși și substanțe antiinflamatorii care influențează pozitiv sistemul imunitar, în timp ce o aprovizionare excesivă de acizi grași omega-6 determină inflamația în organism. Prin urmare, cheia unei sănătăți bune este să consumați zilnic o cantitate generoasă de omega-3 și o cantitate mică de omega-6.

Omega-3 cu lanț scurt ( acid alfa linoleic sau ALA) și omega-6 (acid linolenic sau LA) se găsesc în alimentele vegetale consumate în mod obișnuit. Sursele bogate ale ALA căutate includ semințele și nucile, cum ar fi semințele de in și chia, nucile și nucile pecan. În timp ce consumul acestor omega-3 cu lanț scurt este încurajat pentru beneficiile pe care le oferă pentru sănătate (cum ar fi minerale, fitonutrienți, fibre și capacitatea de scădere a colesterolului), doar un mic procent se transformă în acidul docosahexaenoic omega-3 cu lanț lung (DHA). ) și acidul eicosapentaenoic (EPA), care au dovedit beneficii pentru sănătatea inimii, a creierului și a ochilor.

Omega-6, care ar trebui evitati in exces, se gasesc in unele alimente vegetale sanatoase, precum nucile si semintele (ex. arahide, semintele de floarea soarelui si susan) si cerealele integrale, dar si din abundenta in uleiurile de seminte vegetale mai putin sanatoase, procesate si prajite, alimente și produse animale crescute comercial.

O DIETĂ PE BAZĂ DE PLANTE POATE REDUCE NIVELUL PLASMATIC DE EPA CARE STIMULEAZĂ IMUNITATEA ȘI DHA CARE SUSȚINE CREIERUL ȘI INIMA, CU PÂNĂ LA 50%

Familiile omega-3 și omega-6 concurează între ele pentru aceleași enzime care convertesc omega cu lanț scurt în lanț lung. Până relativ recent, dieta umană naturală includea o gamă de produse animale și marine, plante, nuci și semințe, astfel încât raportul mediu omega-6 la omega-3 a fost de ~2:1. Dieta occidentală standard conține acum o abundență de omega-6 cu un raport de 15-20:1. Acest dezechilibru de omega 6:3, întâlnit atât la vegani, cât și la omnivore, înseamnă și mai puțină conversie a omega-3 cu lanț scurt spre lung, ceea ce duce la o reducere cu 50% a nivelurilor plasmatice de EPA și DHA pentru adepții unei diete pe bază de plante.

VĂ PREZENTĂM ALGELE, SURSA DIRECTĂ DE EPA ȘI DHA PENTRU PEȘTI ȘI OAMENI DEOPOTRIVĂ

Beneficiile nutrientilor, omega3 si astaxantina

Există două moduri de a acumula suficiente omega-3 cu lanț lung: consumați o dietă constând din puțini omega-6 și o mulțime de omega-3 cu lanț lung din pește gras (imposibil pentru aproape toată lumea, darămite vegani și vegetarieni) sau luați un supliment de DHA și EPA omega-3 . 

În timp ce uleiul de pește a fost alegerea tradițională și cea mai evidentă, cei care doreau un supliment vegan s-au limitat în trecut la produsele omega-3 cu lanț scurt, cum ar fi uleiul de semințe de in (mai degrabă ineficient) și uleiul de semințe de echium (conținând atât uleiul cu lanț scurt). ALA și precursorul EPA, SDA, este ceva mai eficient și încă o opțiune suplimentară pentru cei care doresc un supliment pe bază de plante pentru a crește, în special, fracția EPA). 

Din fericire, acum ne putem aproviziona cu EPA și DHA din același loc în care fac peștii, profitând de suplimentele cu ulei de alge. Algele în sine sunt de fapt sursa primară de omega-3 în lanțul trofic marin (nu peștii care se hrănesc cu ele) și singura sursă vegetală de omega-3 cu lanț lung.


Uleiul de alge din generația timpurie conținea numai DHA, dar cele mai bune uleiuri de alge de pe piața din Marea Britanie conțin în prezent atât EPA, cât și DHA într-un raport de 1:2. Omega-3 DHA cu lanț lung este implicat în structura și funcția membranelor celulare și are beneficii dovedite pentru sănătatea inimii, a creierului și a ochilor, în timp ce EPA este mai implicat în controlul inflamației și a sistemului imunitar. 

Prin urmare, este benefic să alegeți un ulei de alge care conține atât EPA, cât și DHA, nu numai DHA.

ALGELE OFERĂ O ALTERNATIVĂ DURABILĂ, ECOLOGICĂ

Uleiul de alge este o alegere excelentă pentru cei conștienți de mediu – cultivat în sisteme închise pe uscat, nu lasă amprentă pe ecosistemul oceanic, iar uleiul este în mod natural lipsit de contaminanți precum metale grele, PCB și dioxine. Algele prosperă în climatele însorite și uscate, unde agricultura nu este posibilă și consumă dioxid de carbon, reducând astfel „gazele cu efect de seră”. În plus, produsele secundare ale producției de ulei de alge sunt folosite pentru hrana animalelor hrănitoare. Cerințele lumii pentru omega-3 cu lanț lung nu pot fi îndeplinite numai de pește, iar stocurile de pește fiind amenințate, algele oferă o alternativă durabilă, ecologică, nu doar pentru vegani, ci și pentru noi toți.

ULEIUL DE ALGE ESTE EXCELENT PENTRU SARCINĂ, PENTRU DEZVOLTAREA CREIERULUI, SĂNĂTATEA OCHILOR ȘI ADEPȚII UNEI DIETE PE BAZĂ DE PLANTE

Este uleiul de alge la fel de benefic ca uleiul de pește? Gram pentru gram de EPA și DHA, da. Uleiul de alge disponibil în prezent pe piața din Marea Britanie este bogat în DHA și conține un raport de 2:1 de DHA:EPA, în timp ce consumatorii de suplimente de ulei de pește au o gamă mai largă de concentrații de EPA și DHA din care să aleagă. Uleiul bogat în DHA este ideal pentru femeile însărcinate și care alăptează, copiii mici și cei cu afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară. Un ulei bogat în EPA ar fi mai potrivit pentru cei cu anumite afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv pentru cei cu o componentă inflamatorie sau imunitară.

Igennus a lansat recent un supliment vegan de Omega-3 și Astaxantina , care este unic prin faptul că oferă atât algele omega-3, cât și astaxantina, cel mai puternic antioxidant al naturii. Conținând Astapure® Astaxanthin complex, un extract natural vegan din algele responsabile de pigmentarea roz-roșu a somonului sălbatic, a crustaceelor și a flamingo-urilor care se hrănesc cu ele, pe lângă astaxantină conține și un complex de carotenoizi benefici, inclusiv luteină și un trio. de 'xantine. DHA se oxidează mai ușor decât EPA, prin urmare, atunci când luați un supliment omega bogat în DHA, cum ar fi uleiul de alge, este deosebit de benefic să luați un produs cu un antioxidant „încorporat”. La fel ca și cei care nu pot sau nu vor să ia ulei de pește, acest produs este ideal pentru femeile însărcinate, deoarece astaxantina contracarează starea de sarcină inflamatorie, în mod natural pro-oxidantă.

CÂT DE MULT OMEGA-3 AR TREBUI SĂ IAU?

În timp ce cerințele individuale variază și depind de dietă, greutate, nivel de activitate, vârstă, sex și genetică, recomandăm 600 mg DHA și EPA zilnic pentru cei cu sănătate. Cei cu probleme de sănătate pot beneficia de o doză crescută. 

NOTA: Toate informaţiile prezentate pe site au rol informativ. Înainte de a achiziţiona suplimente alimentare, consultaţi sfatul medicului. Informațiile de pe acest site nu pot înlocui prescripţia medicală sau sfaturile medicului sau ale terapeutului dvs.